fbpx

Endodoncija

Endodoncija je stomatološka disciplina koja se bavi oboljenjima sadržaja kanala korena zuba tj. zubne pulpe. Zubna pulpa može da oboli iz različitih razloga a jedan od njih je svakako zubni karijes. Kada bakterije i njihovi toksini prodru u komoru zuba dolazi do njene upale koja se naziva pulpitis. Daljim dejstvom bakterija i njihovih toksina dolazi do prekida snabdevanja zuba krvlju i odumiranja sadržaja kanala korena,a tada nastaje gangrena. Bakterije takodje mogu da preko vrha korena zuba, apeksa, prodru u viličnu kost, a kao posledica nastaje proces na vrhu korena.

LEČENJE KANALA KORENA ZUBA

Endodoncija odnosno endodontska terapija podrazumeva uklanjanje inficiranog i nekrotičnog sadržaja iz kanala korena zuba, ispiranje kanala korena i njegovo hermetičko zatvaranje. U zavisnosti od broja korena zuba, kakva je njihova prohodnost i da li u kanalu postoji infekcija određuje se broj intervencija ove stomatološke usluge.

Postupak lečenja

Sam postupak lečenja već duži niz godina je potpuno bezbolan i pacijenti se osećaju ugodno tokom njega, a savremena dentalna tehnologija dostupna danas osigurava njen kvalitet.

Ono uključuje:
– odstranjivanje zubne pulpe (živca)
– čišćenje i širenje kanala korena
– zatvaranje kanala korena biokompatibilnim materijalom
– postavljanje ispuna (plombe) ili keramičke krune (navlake), zavisno od stanja zuba.

Svoj pregled možete zakazati ovde, a možete nas i posetiti ovde

Radno Vreme

Ponedeljak-petak
12:00 - 19:00
Subota
12:00 - 17:00
Nedelja
Zatvoreno