fbpx

Ortodoncija

Ortodoncija

Ortodoncija se bavi dijagnostikovanjem i ispravljanjem nepravilnosti u položaju zuba i okolnih struktura.

Ortodoncija je oblast stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i nepravilnog položaja vilica.

U periodu mešovite denticije kada su prisutni i mlečni i stalni zubi željeni efekat se postiže mobilnim aparatima, a u periodu stalne denticije fiksnim protezama.

Cilj ortodontske terapije je postići pravilan i estetski izgled zagrižaja koji će omogućiti optimalnu funkciju žvakanja i preraspodelu sila tako da dobijemo jednako opterećenje svih zuba. Takođe pravilnim položajem zuba olakšavamo oralnu higijenu i samim tim smanjuje se rizik od nastanka karijesa i parodontalnih oboljenja.

U Terapiji  se koriste mobilni ili fiksni ortodontski aparati.

Vidljvi metalni fiksni ortodontski aparati, mogu predstavljati problem pacijentima sa aspekta estetike. Taj problem se može rešiti upotrebom  prozirnih estetskih bravica.

Najoptimalnije doba za ortodontsku terpiju je period izmedju 9 I 14 godine jer su terapijske mogućnosti tada najveće. Ipak za ovu vrstu terapije nema ograničenja, s tim da terapija kod odraslih traje duže.

Osim lepog osmeha, ortodontska terapija će omogućiti skladniji izgled profila lica,pravilnije žvakanje, poboljšanje govora, bolje održavanje oralne higijene i smanjenje mogućnosti nastanka karijesa i razvoja parodontalnih bolesti.

Trajanje ortodontske terapije

Dužina trajanja ortodontske terapije je individualna i zavisi od mnogo faktora, obično traje oko dve godine.Terapija zahteva mesečne kontrole,a nakon završetka terapije nose se takozvani retencioni aparati.Ispravljanje zuba nije samo stvar estetike već potreba da se dovodjenjem zuba u pravilan zubni luk pravilno rasporede sile koje deluju tokom žvakanja. Takođe, rotirane zube je mnogo teže čistiti pa su podložniji karijesu i parodontopatiji.

Mnogima je teško da donesu odluku da krenu sa ortodontskom terapijom upravo zbog izgleda fiksnih aparata. Sve napreduje pa i materijali koji se koriste u stomatologiji. Danas postoje estetske bravice alternative klasičnoj metalnoj protezi:
– keramičke bravice
– lingvalne proteze
– folije za ispravljanje zuba
– samoligirajuće bravice
– DAMON system (inovativni i tehnološki superioran sistem ortodontskog ispravljanja zuba)

Nekada sam pacijent ne želi da prolazi kroz dužu proceduru ispravljanja zuba već odmah želi da izbrusi zube i za 7 dana ispravi zagrižaj izradom keramičkih krunica. Postoje indikacije kada je to moguće i one kada to nije moguće. Izuzetno nepravilan položaj zuba, veliki razmaci između susednih zuba i visok pripoj desni na samim vratovima zuba dali bi estetski vrlo ograničene rezultate sa posledicama koje ne bi bile zanemarljive.Zato se savetuje pre svega terapija fiksnim aparatima.

Tek nakon završene terapije pacijent i stomatolog zajednički donose odluku da li je potrebno uključiti i protetiku. Neretko nam se dešavalo da sama terapija fiksnim aparatima da tako kvalitetne rezultate da pacijent odustaje od brušenja svojih zuba.

Fiksna ortodonstska terapija

Fiksni ortodontski aparat se sastoji od tuba ili prstenova koje se postavljaju na prve stalne molare (šestice), bravica koje se lepe na svaki pojedini zub i žičanih lukova koji prolaze središnji žljeb na bravici (slot). Žičane lukove u slotu (središnji žljeb) bravice mogu držati žičane ili gumene ligature u boji i tada govorimo o konvencionalnim ili klasičnim bravicama.

Modernije i za pacijenta svakako ugodnija varijanta je samoligirajuća bravica. Kod takvih bravica nema gumene ligature koja zadržava naslage hrane i teško ih je održavati. Samoligirajući fiksni aparat ima bravice koje žicu u slotu pridržavaju vratašca ili klip koji se otvara i zatvara. Zbog svojih mehaničkih svojstava ove bravice smanjuju ukupnu dužinu trajanja terapije.

Osim ove podele na klasične i samoligirajuće, postoji podela na estetske i metalne bravice. Bravice na zube postavlja isključivo specijalista ortodoncije i njih pacijent ne može skidati. Kontrole su na 4-6 nedelja. Koje bravice će se postaviti zavisi od slučaja do slučaja, želje pacijenta i naravno cene.

Održavanje higijene i saveti

Fiksni aparat zahteva više vremena i truda jer elementi (bravice) koje su zalepljene na zube otežavaju pravilno održavanje higijene. Zube treba prati posle svakog obroka jer se hrana zadržava na tubama i bravicama. Osim klasične četkice koristite i interdentalne četkice koje su male pa se njima mogu očistiti prostori između zuba i bravica. Na tržištu postoji veliki broj proizvoda namenjen baš ortodontskim pacijentima. Nakon postavljanja fiksnog aparata, zubi su osetljiviji i možete osećati nelagodnost par dana. To je potpuno normalno i nastaje kao posledica delovanja sile na zube.

Postoji i mogućnost iritacije sluznice obraza i usana koje možete sprečiti postavljanjem zaštitnog voska ili silikona preko bravice ili žice koja Vas iritira. Pomeranjem zuba (klaćenje) je normalna pojava i to Vas ne treba brinuti. Izbegavati hranu koja se lepi po zubima i bravicama (karamele, žvake) i paziti posebno na tvrdu hranu i orašaste plodove jer može odlepiti tubu i bravicu. Ništa se ne sme kidati zubima, nego hranu rezati na male komade i polako žvakati.

Zadržavanje položaja zuba (RETENCIJA)

Nakon završene ortodontske terapije sledi faza retencije koja je jednako važna kao i nošenje fiksnog aparata. Pacijent dobija retencionu napravu koja može biti: fiksna ili mobilna, a njen zadatak je da zadrži zube u ispravljenom položaju. Mobilni ritejner može biti prozirni, folija koja se nosi u prvih godinu dana svaku noć i što više sati u toku dana. Fiksni ritejner je žičano povezivanje 3-3 dole i 2-2 gore. Kada ne nosite Vaš mobilni ritejner, zubi se posle skidanja fiksnog aparata pomeraju narednih 12 meseci, jer periodontalna vlakna teže da vrate zub u prvobitni položaj dok koštano tkivo oko zuba ne mineralizira i dok se zub ne navikne na novu silu.

Ukoliko ne nosite svoj ritejner mi Vam ne možemo garantovati stabilnost rezultata. Ukoliko se ne pridržavate uputstva o retenciji, velika je verovatnoća RECIDIVA!

Postavka fiksnog aparata u jednoj vilici potpuno je bezbolna i traje oko 45 minuta.

Mobilni ortodonstki aparat

Ovakvi aparati namenjeni su najmlađim pacijentima, koji još rastu i razvijaju se. Oni mogu biti samo za jednu vilicu (aktivne ploče) ili za obe vilice (aktivator, bionator). Njih pacijenti sami stavljaju i vade iz usta. Treba napomenuti da je kod nošenja mobilnih ortodontskih aparata izuzetno važna saradnja i želja deteta da nosi aparat, da bi terapija bila uspešna. Aparatić se nosi minimum 14h dnevno. U aparatu postoji šraf koji se okreće u dogovoru sa ortodontom na 7 i 10 dana.

Mobilnim aparatićima se ne mogu pravilno i potpuno ispraviti jako rotirani ili nagnuti zubi, niti zubi koji su nikli na pogrešnom mestu. Za takve anomalije se koriste fiksni ortodontski aparati.

Terapija mobilnim ortodontskim aparatima uglavnom je prva faza terapije koju započinjemo u ranom dobu i kojom ispravljamo položaj vilica, a nakon toga postavlja se fiksni aparat kojim korigujemo položaj zuba i završavamo terapiju. Ukoliko se problem ne reši u mlađem dobu, on s vremenom postaje teži.U prvom dolasku kod stomatologa potrebno je uraditi ortopan digitalni snimak svih zuba, zatim profilni telerendgen snimak i uzeti otiske u ordinaciji. Procedura je kratka, krajnje jednostavna i bezbolna. Na osnovu sva 3 parametra doktor specijalista radi analizu i za svega nekoliko dana se izrađuje odgovarajući aparat.

Svoj pregled možete zakazati ovde, a možete nas i posetiti ovde

Radno Vreme

Ponedeljak-petak
12:00 - 19:00
Subota
12:00 - 17:00
Nedelja
Zatvoreno