Kosančićev venac 1, 11000 Beograd

Pozovite nas

065 2082 850

Radno vreme

Pon-Pet: 12:00 - 19:00
Sub: 12:00 - 17:00

Pozovite nas

065 2082 850

Radno vreme

Pon-Pet: 12:00 - 19:00
Sub: 12:00 - 17:00

Zakažite pregled

Savršen osmeh na klik od Vas!

Najčešća pitanja za stomatologa

Poštovani,

Procedura vadjenja živca odnosno endodonstkog lečenja zuba je potpuno bezbolna. Radi se u lokalnoj anesteziji. Nakon uklanjanja karijesa, uklanja se pulpa (živac) iz komore. Pristupa se kanalima korena (broj kanala je različit kod prednjih zuba jedan, kod pretkutnjaka 1 ili 2, dok je kod kutnjaka najčešće tri ili četiri), uz pomoć posebnog aparata i iglica kanali se čiste i proširuju, uz obaveznu dezinfekciju. Zatim se pune posebnim pastama i gutaperkama (štapići od gume). Nakon toga u narednoj poseti se postavlja definitivni ispun (bela plomba) ili se radi nadogradnja u slučaju protetskog zbrinjavanja.

Ukoliko je prisutna gangrena ili jaka infekcija, u kanale se stavlja odgovarajuci medikament, koji se menja na 14 dana. Tek kada svi kanali budu potpuno suvi i bez mirisa, pristupa se definitivnom punjenju.

S poštovanjem
Dr Srđan Aleksić

Poštovani,

Samo nošenje fiksne proteze nije štetno po zube. Zbog prisustva aparata u ustima, neophodno je  striktno voditi računa o higijeni, kod pacijenata koji nisu savesni može doći do pojave karijesa u toku terapije.

S poštovanjem
Dr Srđan Aleksić

Poštovani,

Nošenjem pokretene proteze je moguće ispraviti samo blaže nepravilnosti. Najčešće je potrebno da se nakon smene zuba postavi i fiksni aparat. Ono što je prednost nošenja mobilnih aparata je da u najvećem broju slučajeva, terapija fiksnim traje kraće nego kod pacijenata koji ih nisu nosili.

S poštovanjem
Dr Srđan Aleksić

Poštovani,

Smatra se da je najoptimalnije fiksni aparat postaviti u  toku puberteta kada je rast najintezivniji. Idealno u periodu od 12 – 15 godine. Međutim to ne znači da ste Vi zakasnili, i nakon puberteta je moguće ispraviti nepravilnosti zuba i vilica, uz nešto duže trajanje terapije.

S poštovanjem
Dr Srđan Aleksić

Poštovani,

Neiznikli  odnosno impaktirani umnjaci nisu uvek indikovani za vadjenje. Samo na osnovu opt  snimka možemo precizno oceniti stanje. Ukoliko utvrdimo da ih je bolje izvaditi, to ćemo Vam predložiti, u svakom slučaju je bolje vaditi ih dok ne izazovu tegobe, svakako lakše  za pacijenta, a i sama intervencija traje kraće.

Najčešća indikacija za vadjenje neizniklih umnjaka je njihov nepravilan položaj koji ugrožava susedne zube. Takodje umnjaci koji su samo delimično iznikli, zbog nedostatka prostora za njihovo dalje nicanje su predvidjeni za vadjenje.

S poštovanjem
Dr Srđan Aleksić

Poštovani,

Prema svim dostupnim studijama, materijali za izbeljivanje koji su dostupni ne ostavljaju nikakve štetne posledice po pacijenta.

Jedina blaga neprijatnost koja se može desiti a ne mora, je pojava prolazne hiperemije pulpe, odnosno osetljivosti u predelu zuba koja prestaje posle najviše 24 sata.

U našoj ordinaciji imate opciju ordinacijskog i kućnog izbeljivanja zuba.

Ordinacijsko izbeljivanje traje oko 45 minuta, radi se uz pomoć specijalnog gela i lampe.

Kućno beljenje se sprovodi pomoću gelova značajno niže koncentracije koje dobijate u ordinaciji. Oni se noću stavljaju u tanke folije koje se individualno izrađuju za svakog pacijenta. Ovaj način izbeljivanje je duži, traje 2-3 nedelje. Ali su zato i dobijeni rezultati dugotrajniji.

Pre svakog izbeljivanja zuba neophodno je da se saniraju eventualni kvarovi i da se ukloni zubni kamenac.

S poštovanjem
Dr Srđan Aleksić

Poštovani,

U toku lečenja zuba moguća je pojava osetljivosti zuba. Pogotovo na dodir i zagrižaj. Naravno ukoliko su bolovi jaki ili se pojačavaju svakako treba da konsultujete svog stomatologa.

S poštovanjem
Dr Srđan Aleksić

Poštovana,

Kada je reč o bezmetalnoj keramici kao materijalu za stomatološke nadoknade, najčešće se kao glavna prednost uzima estetika i prirodniji izgled krunica. Ovaj efekat se dobija zbog transparentnosti i boljeg prelamanja svetlosti u odnosu na metalokeramičke krune.

Ali iskustvo i istraživanja nam govore da su prednosti višestruke.

 • Veća preciznost zbog načina izrade
 • Dobra termička izolovanost
 • Biokompatibilnost
 • Mogućnost adhezivnog lepljenja za površinu zuba

Kod bezmetalnih krunica nema pojave metalnog ruba, jer  u sebi ne sadrže metal. Takodje nema pojave alergija koje su se javljale na odredjene metalne legure.

S poštovanjem
Dr Srđan Aleksić

Poštovani,

Implantološka terapija je veoma uspešna. Do odbacivanja implantata dolazi retko, u 3-5 % slučajeva. Naravno ukoliko je terapija indikovana, adektvatno planirana i propisno izvedena.

S poštovanjem
Dr Srdjan Aleksić

Poštovani,

Implantološka terapija je veoma uspešna. Do odbacivanja implantata dolazi retko, u 3-5 % slučajeva. Naravno ukoliko je terapija indikovana, adektvatno planirana i propisno izvedena.

S poštovanjem
Dr Srdjan Aleksić

Poštovana,

Da bismo utvrdili da li ste kandidat za ugradnju implantata, neophodno je da uradite 3d snimak. Na osnovu 3d snimka naš hirurg će proceniti da li postoji dovoljno koštane supstance za ugradnju implantata, ili je potrebna da se izvrši dodatna hirurška priprema.  Na 3d snimku se takodje procenjuje i udaljenost od bitnih anatomskih struktura.

Ukoliko postoje uslovi, pristupa se ugradnji implantata. Sama intervencija ugradnje jednog implantata traje oko sat vremena. Intervencija se vrši u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna.

Najmanje tri meseca nakon ove intervencije, pristupa se izradi krunica koje se postavljaju na implantate. Imate izbor izmedju metalokeramickih ili bezmetalnih krunica.

S poštovanjem

Dr Srdjan Aleksić

Pitajte stomatologa

Pitajte stomatologa o mogućnostima terapije ili rešenju problema koji Vas muči
  Porodična stomatološka ordinacija
  Stomatološka ordinacija AllDent je pre svega podrodična ordinacija. To znači da je naš cilj je da se upoznamo prilikom pregleda koji je kod nas besplatan i da svojim radom zaslužimo poverenje kako Vaše, tako i Vaših najbližih. Znamo da je najmoćnija reklama preporuka, kao što znamo i da se ona najteže zaslužuje, naročito kada su naši najbliži u pitanju.
  Pouzdana podrška našim pacijentima
  U želji da svojim pacijentima izađemo u susret i budemo dostupniji, dogovorili smo saradnju sa osiguravajućim kućama čije usluge u potpunosti ili delimično pokrivaju naše usluge. Takođe, omogućili smo i popuste kroz programe čija je podrška namenjena najstarijima i mladima kako bismo na taj način bili bliži onima kojima je stomatološka zdravstvena zaštita slabije dostupna.
  Stomatološka ordinacija do koje je lako doći
  Naša stomatološka ordinacija locirana je tako da iz praktično bilo kog dela Beograda možete lako i brzo doći do nas. Bilo da je Vaša lokacija centar, Stari grad, Novi Beograd ili bilo koja druga, do nas stižete brzo i lako. Naša adresa je Kosančićev venac 1. Zakažite besplatan pregled i dozvolite nam da zaslužimo Vaše poverenje.
  Pitajte stomatologa
  Neka najčešća pitanja za stomatologa možete pronaći na početku ove strane, a u formi koja se nalazi gore, možete postaviti pitanje svom stomatologu.

  Najčešća pitanja za stomatologa