Kosančićev venac 1, 11000 Beograd

Pozovite nas

065 2082 850

Radno vreme

Pon-Pet: 12:00 - 19:00
Sub: 12:00 - 17:00

Pozovite nas

065 2082 850

Radno vreme

Pon-Pet: 12:00 - 19:00
Sub: 12:00 - 17:00

Zakažite pregled

Savršen osmeh na klik od Vas!

Protetika

FIKSNA PROTETIKA

Fiksna protetika je proces koji predstavljaju nadoknade koje se trajno cementiraju na postojeće zube. Nadoknađuju destrukcije prirodne krune zuba, nastale usled velikih karijesnih lezija i trauma. Mogu poslužiti i kao estetsko preoblikovanje postojećih zuba ukoliko pacijenti nisu zadovoljni sa bojom, oblikom, veličinom ili položajem.

METALOKERAMIČKE KRUNICE I MOSTOVI

Fiksne nadoknade izrađene od metala i keramike. Mogu biti sa rubom u metalu ili u keramici što je estetski lepše.Nakon brušenja zuba, uzima se otisak i tehničar u laboratoriji izrađuje krunice.

Bezmetalne (keramičke) krune

Protetika je imala težak zadatak. Nije bilo lako pronaći materijal koji je sa jedne strane estetski prihvatljiv, a sa druge strane opet dovoljno otporan da izdrži sve sile koje se razvijaju prilikom žvakanja. Cirkonijum-dioksid i Litijum-disilikat su materijali koji su poslednjih nekoliko godina napravili istinsku revoluciju u stomatologiji. Osnovne karakteristike ovih materijala su prelamanje svetlosti i transparencija koja je vrlo slična prirodnom zubu. Pored ovoga, ove materijale karakteriše i izuzetna mehanička otpornost koja je na nivou ranije korištenog metala.dok se istovremeno postiže odličan estetski efekat zahvaljujući keramici na površini. Osim visoke izdržljivosti i odlične estetike, ove nadoknade su i finansijski povoljne pa predstavljaju i najčešći izbor pacijenata. protetika

protetika 2
MOBILNA PROTETIKA

Mobilne nadoknade se skidaju i mogu nadoknaditi deo izgubljenih zuba (parcijalne proteze) i potpuni nedostatak zuba (totalne proteze). U zavisnosti od materijala delimo ih na plastične izrađene od specijalno akrilatnog materijala i vizil proteze koje imaju metalnu osnovu i mnogo su komfornije za pacijenta.

Proteze (parcijalne i totalne)

Proteze delimo na totalne i parcijalne.

Totalne proteze se izrađuju u slučaju potpune bezubosti, dok kod pacijenata koji su sačuvali manji broj zuba, rešenje predstavljaju parcijalne proteze.

Parcijalne proteze se vezuju za preostale zube pomoću kukica ili atačmena (kopče ili drikeri), pri čemu parcijalna proteza može biti akrilatna ili skeletirana (poznata i pod nazivom vizil proteza).

Parcijalna akrilatna proteza se izrađuje u potpunosti od materijala akrilata i vezuje se za ostale zube žičanim kukicama pa je kao takva manje izdržljiva od skeletirane. Zbog toga se danas ređe koristi, ali je njena prednost što je ekonomski pristupačnija.

Parcijalna skeletirana (vizil)  proteza je kvalitetnije rešenje jer osim veće izdržljivosti zbog metalnog skeleta, pacijentu pruža i veći komfor zbog manje površine dela proteze koji se naslanja na meka tkiva ( nepce, podjezični predeo). Na taj način je smanjen osećaj stranog tela u ustima. Njena prednost je i vezivanje za prirodne preostale zube pomoću preciznije izrađenih livenih kukica što obezbeđuje znatno bolju stabilnost u ustima. Umesto kukica, kao još bolja veza sa susednim zubima na skeletiranim protezama se mogu ugraditi i atečmeni. Atečmeni čvrsto i stabilno drže protezu u ustima, a skriveni su u delu proteze koji nije vidljiv spolja. U tim situacijama na nosećim zubima se moraju izraditi namenske krune koje sa protezom se vezuju po principu ključa i brave.

Šta je to Valplast proteza?

Valplast je ustvari materijal tj. termoplastični najlon koji na temperaturi usne duplje postaje savitljiv te se zato koristi za izradu fleksibilnih proteza. On je biokompatibilan što znači da se odlično podnosi u ustima i da ne izaziva nikakve neželjene reakcije. Takođe ovaj materijal ima visok stepen elastičnosti što znači da je savitljiv u određenoj meri, ali da je pri tome praktično nesalomiv ako se, naravno, pravilno koristi. Još jedna važna stvar je i njegova izuzetna estetika koja se postiže zahvaljujući tome što je svetlo roza boje pa se u potpunosti uklapa u boju prirodnih desni.

Kada se izrađuju ove proteze?

Prakticno uvek kada pacijentu nedostaje više zuba (ali ne svi) u jednoj vilici, a da pri tome iz bilo kog razloga nije moguće uraditi fiksni protetski rad (most) ili ugraditi implantat.

Zbog čega su one bolje od pločastih parcijalnih proteza?

Na prvom mestu zbog svih navedenih osobina ovog materijala moguće je izraditi parcijalnu protezu koja je mnogo tanja od pločaste tako da se neuporedivo bolje prilagođava situaciji u usnoj duplji; bolje naleže na desni i ravnomernije prenosi pritisak žvakanja. Nema žičanih kukica kao pločasta proteza pa ne dovodi do povlačenja desni, pojave parodontopatije ili oštećenja preostalih zuba karijesom.Takođe estetski je skoro nevidljiva i ne stvara probleme pri govoru i jelu, tako da se pacijenti veoma brzo i lako navikavaju na njeno prisustvo u ustima.

KOMBINACIJA FIKSNE I MOBILNE

Idealno rešenje kod osoba kod kojih nema dovoljno zuba u bočnoj regiji. Ono sto je najbitnije je veza fiksnog i mobilnog dela. To su precizni vezni elementi-atečmeni koji se po principu drikera vezuju i spajaju fiksni i mobilni deo u jednu funkcionalnu celinu. Estetika kod ovakvog tipa proteze je na najvišem nivou. Vezivni elementi su nevidljvi u odnosu na kukice kod ostalih proteza. Atečmeni mogu da se postave na krunice, korenove preostalih zuba kao retencija za totalne proteze kao i na implante.

Zakažite pregled

AllDent posebnu pažnju poklanja brizi za pacijenta i preventivi. Zato su pregledi besplatni.

Naši pacijenti

Doktor Aleksić je sjajan i veoma pažljiv. Toplo preporučujem ovu ordinaciju, a naročito doktora Aleksića.

dummypic4
  • Ivan N.
  • Pacijent

Veći deo naše firme se leči u ovoj ordinaciji. U AllDent-u su jednostavno fantastični. Svaka čast.

dummypic4
  • IEP
  • Pacijenti

Kvalitetna usluga, ljubazni doktori, briga za svakog pacijenta maksimalna... Sve pohvale.

dummypic4
  • IBN Studio
  • Pacijenti

Sjajna usluga, razumne cene i što je najvažnije vrlo prijateljski odnos prema pacijentima!

dummypic4
  • Uglješa N.
  • Pacijent

Ordinacija za svaku preporuku, pristupačne cene, predivni dr Srđan, uvek prijatno iskustvo!

dummypic4
  • Zorana V.
  • Pacijent
Osiguravajuće kuće sa kojima sarađujemo
Popusti su mogući i kroz sledeće programe
Platne i kreditne kartice koje prihvatamo