Kosančićev venac 1, 11000 Beograd

Pozovite nas

065 2082 850

Radno vreme

Pon-Pet: 12:00 - 19:00
Sub: 12:00 - 17:00

Pozovite nas

065 2082 850

Radno vreme

Pon-Pet: 12:00 - 19:00
Sub: 12:00 - 17:00

Zakažite pregled

Savršen osmeh na klik od Vas!

Faze ortodontskog tretmana

faze ortodontske terapije

Ortodontski tretman se sastoji iz više etapa. Iako je svaki ortodontski slučaj poseban, put koji pacijenti prelaze je dosta sličan. U ovom tekstu ćemo vas provesti kroz tri faze ortodontskog tretmana, tako da znate šta vas očekuje u svakoj od njih. faze ortodontske terapije

Faza 1 – pre postavke  fiksnog aparata

Ovo je pripremna faza koju ćete vi i vaš ortodont morati da prodjete, pre nego što dodje vreme za postavku. faze ortodontske terapije

Prvi pregled

Na prvom pregledu posmatra se pozicija vaših zuba i razmatra koja od opcija ortodontskog tretmana je najbolja u vašem slučaju. Takodje se vrši pregled stanja samih zuba i desni.  

Na ovaj pregled ćete najverovatnije doneti i rentgenske snimke, klasičan OPT snimak obe vilice i profilni telerengen, da bi vaš doktor mogao da pristupi njihovoj analizi. Ovi snimci omogućavaju ortodontu da sagleda  korenove vaših zuba kao i vilične kosti i da proveri postojanje golim okom nevidljivih problema. Ukoliko postoje znaci oboljenja desni, neophodno je pre postavke sanirati oboljenje. faze ortodontske terapije

U slučaju postojanja impaktiranog (neizniklog) zuba biće potrebno da uradite i 3d snimak, da bi se utvrdila njegova pozicija. U toku ove posete najčešće se radi i intraoralno i ekstraoralno fotgrafisanje pacijenta.

Prezentacija plana terapije

Kada su završene sve analize (roentgen snimaka, modela i fotografija), vreme je da se pacijentu saopšti definitivni predlog terapije. Plan se može sastojati od više opcija i na vama je da odaberete. Ukoliko se radi o detetu, odluku će doneti roditelji.

Vrste terapije uključuju: metalne, keramičke, lingvalne, samoligirajuće bravice, na oba zubna luka ili samo na jednom.

Faza 2- Terapija

Ova faza je zapravo aktivna faza vaše ortodontske terapije. faze ortodontske terapije

Prvi korak

Došlo je vreme za postavku bravica. Sama procedura je potpuno bezbolna. Svaki zub se priprema uz pomoć posebne kiseline i lepka a na kraju se bravice adhezivnim sredstvom lepe na prednje površine zuba.

Kada su sve bravice na svom mestu, postavljaju se lukovi. Na kraju će vam vaš ortodont dati detaljna uputstva o održavanju higijene i pravilima koja se moraju poštovati da bi terapija fiksnim aparatom bila uspešna. Dobićete i neseser koji sadrži sredstva koja će vam pomoći u pravilnom održavanju higijene.

Cilj prve faze terapije je da se zubi pacijenta nivelišu, odnosno poravnaju u željene pozicije. Da bi se ovo postiglo, neophodne su kontrole na četiri nedelje, kako bi se bravice podesile da pomeraju zube u željenom pravcu.

Drugi korak

Kada su vaši zubi uspešno poravnati, vreme je da se pozabavimo zagrižajem. Postoje razni poremećaji zagrižaja: otvoren, dubok, ukršten. Fiksni aparat nam pomaže da ih ispravimo. Kod nekih pacijenata postoje prostori koji su tu oduvek ili su posledica vadjenja zuba. Ti prostori se zatvaraju u ovoj fazi.

U zavisnosti od plana terapije, koristiće se čejnovi, opruge ili mini implanti da bi se sama terapija ubrzala i dobio odgovarajući rezultat. U ovoj fazi će se najverovatnije ponovo raditi OPT snimak da bi se utvrdilo da li je potrebno promeniti poziciju neke od bravica.

ortodoncija 1
Treći korak Faze ortodontskog tretmana

Ovo su poslednji meseci terapije i u njima će se vreme utrošiti na ‘’’fino podešavanje’’ poravnanja zuba i zagrižaja. Vaš ortodont će odraditi završno doterivanje okluzije, pred završetak terapije, kako bi osigurao da su zubi u najoptimalnijoj poziciji.

Samo skidanje bravica je ponovo bezbolno i ne traje dugo. Najviše vremena se potroši na skidanje lepka i poliranje vaših zuba.

Nakon skidanja proteze, uzimaju se otisci za ritejnere, odnosno folije, koje pacijent mora da nosi po završetku terapije. Njihova funkcija je da zadrže zube u postignutom stanju, jer je njihova prirodna težnja da se vrate u prvobitni, neadakvatan položaj.

Folije će pacijenti dobiti dan ili dva nakon uklanjanja proteze. faze ortodontske terapije

Posle uklanjanja proteze faze ortodontske terapije

Pacijent je u obavezi da nosi folije neprekidno barem tri meseca nakon uklanjanja aparata, da bi se zubi I desni smirili. Nakon ovog perioda na redovnoj kontroli, ortodont će da li je potrebno da se folije nose i dalje non stop ili je dovoljno da se nose samo u toku noći. Sledeće kontrole će biti na šest, devet i dvaneast meseci, da bi se proverilo da li je sve u redu. faze ortodontske terapije

Nadamo se da smo vam ovim tekstom približili postupak nošenja fiksnog aparata. Ukoliko imate još neko pitanje u vezi ove teme, slobodno nas pitajte.

ortodoncija 2